Wanneer een relatie tussen ouders vastloopt, zitten kinderen vaak ongewild in de frontlinie. Iedereen kent wel dat stel dat ‘voor de kinderen bij elkaar blijft,’ maar wat vaak vergeten wordt is dat kinderen feilloos aanvoelen wanneer iets niet klopt. De spanningen aan tafel, het stilzwijgen in de ochtend of juist de felle woorden zorgen voor onrust in hun leefwereld. Kinderen voelen zich daar niet veiliger door – eerder machteloos. Het blijkt dat kinderen niet per se lijden onder een scheiding zelf, maar vooral onder de manier waarop die verloopt. In veel gevallen is een goed geregelde scheiding dus geen zwaktebond, maar juist een dappere keuze. Wanneer je de breuk op een respectvolle manier uitvoert, kan dat zelfs positief uitpakken.
Het belang van rust en duidelijkheid
Kinderen floreren in een omgeving waarin ze zich veilig voelen. Twee plekken waar een kind zichzelf mag zijn zonder spanningen, is beter dan één plek waar iedereen op eieren loopt. Het gaat dus veel meer om de structuur voorspelbaarheid en liefde, dan om één huis met twee ouders. Wanneer ouders kiezen voor een goede, vreedzame scheiding – liefst begeleid door een professionele mediator – ontstaat er ruimte. Zowel letterlijk, met twee nieuwe huizen, als emotioneel. Sterker nog: het geeft hun structuur, helderheid en het besef dat liefde ook in nieuwe vormen kan bestaan. Als ouders dus in harmonie uit elkaar gaan, hoeft dat voor kinderen geen ramp te zijn. Daarvoor is het wel nodig dat ouders hun emoties parkeren en het belang van het kind centraal stellen. Zo hoeven kinderen hoeven zich niet langer verantwoordelijk te voelen voor het geluk van hun ouders.
De rol van een mediator
Een mediator Enschede helpt ouders om in gesprek te blijven. Ze bieden in zo’n situatie precies wat je nodig hebt: overzicht, richting en rust. Ze helpen je oude koeien in de sloot te laten en afspraken te maken waar beide partijen én kinderen baat bij hebben. Denk bij zulke afspraken over de financiën, zorgverdeling van de kinderen maar ook de communicatie. Ze kunnen je ook helpen met het opstellen van een co-ouderschapsplan en met praktische oplossingen. Zo ontstaat er geen vechtscheiding, maar een verstandige herschikking van het gezin. En het mooiste is: als kinderen zien dat ouders elkaar ondanks alles met respect behandelen, nemen ze dat mee als levensles.
Veerkracht en vertrouwen
Kinderen zijn flexibel en veerkrachtig, zeker wanneer ze merken dat hun ouders samen blijven werken in hun belang. Het vertrouwen dat daaruit groeit, maakt hen sterker. Ze leren dat liefde kan veranderen, maar ook dat respect en zorg blijven bestaan. Dat geeft rust, ruimte en een basis voor eigen gezonde relaties later in het leven.
Scheiden met een voorbeeldfunctie
Scheiden is nooit ideaal, maar het kan wel goed. En als dat lukt, zijn kinderen daar de grote winnaars van. Ze leren dat het leven soms verandert, dat mensen keuzes maken om gelukkiger te worden, en dat liefde – in welke vorm dan ook – blijft. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die je als ouder kunt meegeven: dat je elkaar loslaat, maar het gezin blijft dragen. Samen. Apart.